Minilægebog for langturssejlere

af speciallæge i almen medicin (og i sin tid skibslæge på F360 HDMS Hvidbjørnen) Peter Blomquist

Det er svært at give et fyldestgørende udvalg, der lige rammer det man har brug for når uheldet er ude. Her er valgt noget mod smerter, mod hudsygdomme, mod infektion og diverse. For virkning og specielt om bivirkninger vil vi henvise til indlægssedlerne (og de links til netdoktor.dk, der er på siden om medicinkassens indhold)

Mod smerter 
Pinex (paracetamol) 500 mg. Let smertestillende til diverse ondt. Dosis: 2 tabletter op til 4 gange daglig.

Ibumetin (ibuprofen) 400 mg. Smertestillende som Pinex, men har også evne til at dæmpe irritationstilstande, f. eks. ledtilfælde med rødme, varme og ømhed. Dosis 1-1,5 tablet op til 3 gange daglig. (Ved podagra dog 2 tabletter op til 3 gange daglig i højst 3 døgn herefter 1,5 tablet 3 gange daglig).

Tramadol (tramadol) kapsler 50 mg. Dette er et morfinlignende middel, som har en kraftig smertestillende effekt. Det er selvsagt sidste udvej, som bør bruges oveni de andre midler. Kan bruges ved kraftige rygsmerter m.m. men bemærk at især ved smerter i maven er det klogt at rådføre sig med kyndige. Dosis for voksne 1 kapsel 3 gange daglig op til 2 kapsler 4 gange daglig. Bemærk at det varer 1-2 timer før første dosis virker, men så holder virkningen gerne 8-10 timer.

Alle ovenstående 3 midler kan kombineres. Det har været diskuteret, men p.t. er det korrekt at kombinere paracetamol med ibuprofen ved smerter i muskler-led, for at opnå bedre effekt. Disse 2 midler har ikke sløvende effekt.

Mod hudsygdomme
Betnovat creme (betamethason). Kraftigt virkende kortisonprodukt. Effektivt mod eksemer og irriteret hud. Dæmper til en vis grad kløe ved insektstik. Bør ikke bruges i ansigtet (mere end få gange). Påsmøres 2 gange daglig.

Bactroban creme (mupirocin). Bakteriedræbende. Til brug ved bakterieinfektioner på huden. Eks mellem storetå og 2.-3. tå. I hudfolder under arme etc. Samt ved børnesår. Påsmøres 2-3 gange daglig.

Lamisil gel (terbenafin). Svampedræbende. Mistanke om svampeinfektion. Mellem 3.-5- tå. I hudfolder som ovenfor. Intimfolder hos herrer, pås møres kun 1 gang daglig.

Man kan godt kombinere disse midler ved tvivl om hvad det nu er man smører imod. Det må dog erindres at cremerne er sammensat forskelligt. Bruger man flere midler bør man vælge forskellige tidspunkter til påføring. 

Antibiotisk
Amoxicillin med Clavulansyre. (amoxicillin/clavulansyre). Dette middel er valgt fordi det nok er dét enkelte middel, der har effekt over for de fleste almindeligt forekommende infektioner. Det er et bredspektret penicillin, tilsat et middel der øger penicillinvirkningen mod visse bakterier. Det virker mod halsbetændelse, lungebetændelse og også ved eks. urinvejsinfektioner som blærebetændelse, og nyrebækkenbetændelse. 

HUSK! at bortset fra blærebetændelse og mellemørebetændelse har man FEBER ved bakterieinfektioner.  Husk endvidere at der er stadig intet er, der virker mod snot og snue (selv om mediterrane kolleger gerne giver dette middel til ”influenza” og diverse forkølelser). Dosis er 1 tablet 3 gange daglig. Ved blærebetændelse vil det nok være en god ide (inden dette bredspektrede medikament tages i brug) først at forsøge sig med Sulfametizol  2 tabletter morgen og aften i 6 dage.
 

Mod diarré
Akut diaré hos i øvrigt raske kan behandles med Imodium der virker stoppende ved at hæmme tarmens bevægelser og ved at nedsætte væskeudtrængningen til tarmindholdet (2 tabletter vent en time og herefter en tablet efter hver 'tynd' afføring dog max 8 tabletter i døgnet). Årsagen til diarreen (ofte en infektion) bør behandles samtidig. Nogle anbefaler Ofloxacin som antibiotisk middel mod diarre, men resistensudviklingen er godt  i gang over store dele af verden. Den "danske skole" er at man ikke behandler diarre med antibiotica (ved diare med feber og påvirket patient gøres det dog). Man kan med nogenlunde samme chance forsøge Amoxicillinen. Blodige diarreer bør drøftes med lokal læge som kender sine lokale mikrober på "travet". 

Sår
Det første man gør med et sår er at vaske det nænsomt med vand og sæbe til al synlig forurening er væk og huden omkring er ren. Det giver sådan et godt overblik, så men bedre kan finde ud af hvad næste skridt er. Når man har vasket såret har man fået lukket en masse små blodkar op og det vil bløde, men dette holder for en stor del op i løbet af ca. 10 minutter (evt. et nænsomt tryk på små blødende blodkar). 

Er der tale om et åbent sår kan man bruge Steri-Strips til at lukke. De holder næsten lige så godt som tråde. Forudsat at huden er tørret af så den er REN & TØR. Køkkenrulle er udmærket til at duppe med. Den ene halvdel af strippen hæftes på den ene side af såret. Man trækker så såret sammen så hudrandene ligger rigtigt i forhold til hinanden, og klæber så strippen fast på den anden side. Sæt et par strips mere så det ser tilforladeligt ud. De smalle strips i pakken er elastiske så de er egnede over fingerspidser og andre steder hvor plasteret ikke kan ligge bare lige over.

Forbrændinger, større vabler, hudafskrabninger og andet med en større sårflade behandles sådan:

Helt inde på sårfladen lægges Adaptic. Det er en gaze der er imprægneret med neutral vævsvenlig vaseline. Det hænger ikke så meget i som gaze vil gøre. Oven på 1-2 lag Adaptic lægges en gazekompres og så noget der kan holde på det hele på plads. Der er et par ruller elastisk gaze med og der er plaster i forskellige størrelser der kan klippes til. Man skal lige overveje taktikken når man fjerner beskyttelsespapiret fra plasteret. Får man ”klister mod klister” er slaget tabt. Hænger kompressen fast i såret ved skiftning, dypper man det hele ned i let lunkent vand og lader det bløde op. Så falder kompresserne af – uden smerter. Eftersiddende plasterlim på huden fjernes lettest med rensebenzin (subsidiært lampe- eller dieselolie).

Diverse
Vialerg (ceterizindihydrochlorid). Dtte er et antihistamin, der ikke sløver. Det har desværre ikke effekt mod søsyge. Derimod er det godt til kløe spec. insektstik, hvor det specielt tager en god del af første dags ubehag, kan også dæmpe kløen ved soleksem. Man kan også være uheldig ved indtagelse af eks tun, makrel og bonito mm. Og derved få for meget histamin. Der giver kløe/svien-brænden i mund og svælg, rødt eller nældefeberlignende udslet i ansigt og over bryst samt ildebefindende. Man skal nok lade resten af fisken være - og så tage en af disse piller. Dosis 1 tablet 1 gang daglig. 

Knusk og kvæst
Til forstuvninger og forvridninger anvendes støttebind (der er 2 størrelser i medicinkassen). Alternativt bruges sportstape som skal på ren tør hud. Tapen er lette at rive i strimler på langs til mindre opgaver. Sportstape skal på ren tør hud. Det er let at rive i strimler på langs til mindre opgaver. Jeg vil mene at fingerskader er en ikke helt lille risiko, derfor vedlagt en 2-fingerforbinding.
Alternativt kan man sammentape 2 fingre med ovennævnte. Medicinkassen rummer et endvidere et par tungespatler, de er gode at lave fingerskinner med. (Klip evt til med en skævbider). 
 
Der anlægges to tapestrimler som ankre, en på hver side af det berørte led på fingerknoglerne. Tilsvarende anlægges tapestrimler på nabofingeren. Herefter tapes de to fingre sammen med tapestrimler ovenpå ankrene, således at den raske finger stabiliserer den skadede, og de begge to fortsat kan bøjes og strækkes. Først anlægges et ”tape-anker” cirkulært om forfoden bag tæernes trædepuder (A). Derefter anlægges 2-3 tapestrimler fra ankeret på fodryggen rundt om storetåen og tilbage på ankeret på fodryggen (B)
Kilde: http://www.chiroform.dk/pictures_org

Jeg har fundet et par vejledninger i brugen af tape til diverse skader. Dette link rummer ”det helt høje skoleridt”, men jeg synes at de fleste anvisninger er for specielle. På en båd er stagene jo en stående trussel mod tæerne. Den viste storetåtape kan bruges på alle tæer. Start med den smalle plasterstrimmel inderst på tåen, læg så den næste lidt længere ude og fortsæt til der ikke kan være flere, typisk 3-4 strimler. Først derefter lægger jeg så plaster rundt om forfoden og holder på de små strimler. Pas på du ikke trækker strimlerne for meget så tåen kommer til at pege opad. 

Forstuvet fodled er også en risiko. Her må man huske at plasterbandage ikke giver sig når foden hæver. I så fald må den løsnes.  
Bivirkning ved tape er at man ret let får eczem af plasterlimen. Begynder det at klø bør man fjerne tapen. Medicinkassen rummer 
en barberhøvl til at fjerne behåring, hvor man vil tape. Det siges at man også med fordel bruger en barberhøvl til at fjerne brændtråde fra gopler. 

Knoglebrud, og åbne knoglebrud 
Den allerbedste smertebehandling er at skaffe ro i form af helt gennemført ubevægelighed på brudstedet. Det er ikke let at lægge en gips efter en teoretisk forklaring, så brug for hånden værende materialer. En paletkniv eller grydeske fra køkkenskuffen kan stabilisere et håndled. Til et ben må man finde noget andet. Åreskafterne fra gummibåden? 
Vær opmærksom på at et brudsted hæver en del de første dage, bandagen må måske omlægges hvis man er lang tid fra hjælp.

Hvis der der tale om brud med fejlstilling og (gys) åbne knoglebrud: Det gør h… ondt at trykke brudenderne mod hinanden, så man trækker dem FRA hinanden. Så kan stillingen rettes nogenlunde til, og så må man stabilisere med hvad skibet formår. 
Ved åbent brud bør man forsøge at få hud og evt. andre bløddele til at dække knogleenderne. Det beskytter mod infektion.


Øjenproblemer
Jeg har ikke truffet svejseøjne under sydlige himmelstrøg, men det er jo vel beskrevet som sneblindhed i arktiske egne hvor solen endda står lavt mens genskinnet fra sneen er stort, og kraftig sol med reflekser fra vandet kan give problemer. Trøsten er at det varer nogle (ubehagelige) timer, men går over uden mén. Skån mod yderligere lys og lig med lukkede øjne. Solbriller og bredskyggede hatte forebygger. Har man tendens til tørre øjne kan man evt. behandle med hyaluronsyre  (Oxyal, der også kan bruges hvis man har kontaktlinser) 

Fremmedlegemer er en bekymring for mig. bl.a. derfor er der vatpinde i medicinkassen. Nedre øjenlåg er let at trække ned og vippe ud og inspicere. Øvre øjenlåg: man beder patienten slå blikket ned. Man tager så fat i øjenvipperne og trækker blidt lidt nedad. Med den anden hånd lægger man en vatpind vandret over øjenlåget ca 3/4 cm ovenfor øjenlågets nedre rand. Man trækker så  (blidt) i øjenvipperne så øjenlågskanten trækkes ud og op. Herved kan man folde vrangen ud på øjenlåget. Man ser ved denne manøvre at der er en lille bruskplade i øvre øjenlåg. Så kan man støtte øjenlåget med fingeren og vatpinden kan frigøres så man kan duppe fremmedlegemet op med den. Man kan ikke overskue hele øjenlågets inderside med denne manøvre, skal man helt i bund skal man have det værktøj der hedder Desmarres håndelevator, det må vente på professionel hjælp i land. Fremmedlegemer der sidder fast i hornhinden, kræver lokalbedøvelse og specialværktøj (Slibe/svejsegnister falder ofte ud selv). I kassen er der små gazekompresser de passer over et øje og et stykke plaster kan tilklippes så det hæfter over øjenbryn, på næse og kind. Det lindrer en god del at holde øjet stille hvis man ikke kan løse problemet. Samme forhold gælder med en ridse i hornhinden, den falder til ro inden for 1- max 2 døgn.

Hjernerystelse
En bom i hovedet er desværre ikke et ualmindeligt uheld på en sejlbåd og man kan egentlig ikke gøre så meget ved det. I sjældne tilfælde kan der tilstøde komplikationer, der kræver at man skaffer hjælp med alle midler. Ved en hjernerystelse der tale om kortere eller længere bevidstløshed. Personen har ofte hukommelsestab (jo mere slået for længere periode), ofte også om den sidste tid før ulykken: ”Hvad skete der?" Man kan være svimmel, have hovedpine og opkastninger kan forekomme. Man kan være lidt sløv og kan have lyst til at sove. Det er i sig selv i orden. Man skal bare kunne vågne igen! Den farlige tilstand opstår hvis en pulsåre i hjernekassen er sprunget. Det kan give symptomer optil 2 døgn efter ulykken. Det skyldes at der ikke er plads til både blod og hjerne i den tilmålte kasse. Hovedsymptomet er bevidsthedssløring. Man kan virke snøvlet som ved beruselse og symptomerne forværres. Der kan ses eksplosive opkastninger ofte uden kvalme. Hovedpine kan forværres, pulshastigheden kan blive lav, men det mest alarmerende er bevidsthedssvækkelsen. I den situation er der brug for umiddelbar professionel hjælp fra land eller andet skib med læge om bord. Der findes en anden sjælden blødning, veneblødning. Den giver først symptomer 2-3 uger efter et måske lille slag. Igen bevidsthedssløring som så ofte kommer langsommere og mere snigende, ofte også med hovedpine.

 

Om vores medicinske konsulent:
RederRie's grandfætter Peter, der selv er sejler (Faurby 363) og i det civile liv praktiserende læge, med fartstid på HMS Hvid-bjørnen ved Grønland (som skibslæge). Han ses her på Rügen,  i gang med et 'kirurigsk' indgreb på sin cykel. Jeg er glad for at kunne rapportere at patienten overlevede. Det er altså grandfætter Peter, der har sammenstillet ovenstående råd og vejledning

 

denne side er senest opdateret i marts 2010