en

s/y TROLDAND - om tursejlads, sejlsport & rejser

top
Page
Menu
News
Du er her:   Hjem > Besætningen > Ries håndarbejder

Ries håndarbejder

Denne side er stadig i rivende udvikling

Rie har altid været kreativ og har en gang fortalt mig at hun egentlig ville have været sølvsmed; men i gymnasiet blev grebet af geografien. I de seneste mange år har hun fået afløb for sine evner ved at strikke (Buller siger: kvinder strikker for at have noget at tænke på mens de taler) og deltager bl.a i Nabo Østerbros 'strikkeklub'. 

 

Der er altid karklude eller vaskeklude  på pindene. Godt selv at have rigeligt, men de er også en fine som en lille  vært- eller værtindegave

  Vores naboer under vinteropholdet i Barcelona (Abraham & Veronica) fik, året efter vi havde været der, en søn: Noah (født på Stens fødselsdag), og selvfølgelig skulle han ha' en sømansdtrøje (med bobler)
  En veninde fra sejlklubben (Pia) havde strikket en asymetriske bluse, en Jytte Slente model (Sten har gået i klasse med Jytte i en fjern fortid) Så det måtte jeg også prøve.
I stede for det oprindeligt foreslåede garn havde Pia fundet noget alternativt garn (Drops Alpaka), som jeg også brugte.
  Et bundt mohair-garn fra Stens niece Elinors mor: Inger, (som selv opdrætter mohair-kaniner og derefter selv spinder garnet) blev sammen med noget alpacca hjembragt fra Argentina, til denne trøje.
Strikkede bullen rundt på tværs med ret riller i alpacca og vrang riller i mohair. Ærmerne er strikket i alpacca. Syede bullen sammen til et rør og samlede den og ærmerne sammen og strikkede tilslut raglantop ('strik-kebegreber' er i kursiv)
 

For mere end 25 år siden fik Sten en trøje af vores islandske veninde Brynja.  Efter 15 år måtte den til "service" hos Brynja og den kom tilbage så god som ny', men efter yderligere otte år var trøjen brugt op!! Skulle han have en ny skulle den være magen til! .. måske i andre farver. Til Brynjas fødselsdag var vi så inviteret sammen med hendes familie fra Island og garnet (Alafos lopi) blev bragt med fra Island af hendes søster ... og så gik jeg i gang. Talte masker og pinde på den gamle trøje og fik lavet en kopi i nye farver. Min første flerfarvede mønster-trøje

   

 

Da Stens niece Elinor så Stens gule 'Islandske' trøje (se ovenfor), spurgte hun mig om jeg ikke kunne strikke en til hende. Elinor er fanatisk med Islandsheste. Hun valgte selv farverne og jeg fandt et mønster med nogle heste som jeg derefter måtte tilpasse. Det lykkedes og det var så første gang jeg selv "konstruerede" et mønster. Strikket i Alafoss Lopi 

    I Baskerlandet, bor Stens fætter og hans kone Aranza. Rie har tidligere foræret Aranza en filtet taske (se nedenfor). Arantza gennemskuede den passionerede strikker (Rie), og forærede hende et kilo 'gede-garn' hun havde fået af sin argenske svigermor. Der gik en del år før det blev brugt, men blev så til denne trøje til Aranza. Dejligt garn og strikke i, svært at knække og silkeblødt. Googler man 'gede-garn' opdages at det er det der normalt kaldes cashmir! og der var garn for 3-4.000 kr! Da  trøjen var færdig blev den derfor sendt anbefalet!
 

 

 

 

Rie har strikket (næsten) utallige af disse tasker. De er strikket med sk. bisser, på henholdsvis langs eller på tværs i mange-farvet Kaunigarn. Det er altid spændende, hvordan de ender efter filtningen (der skeri vaskemaskinen) da man ikke på forhånd helt kan vide, hvordan de forskellige farver falder ud.

  Esteban synes den trøje jeg havde strikket til Aranza var flot, og han var lidt for stor til at arve Stens trøje. Da de var her forrige jul bestilte han en lys trøje og fandt garnet på nettet og betalte det.... og så var det bare at komme i gang. Det blev til en sømandstrøje med bobler.
  Det var lidt garn til overs fra Estebans trøje (se ovenfor) så med fire ekstra nøgler i to forskellige fatver fik jeg også (endnu) en trøje til mig selv; Ufattelig hurtig at strikke.
  Denne  cardigan er Købt som et samlet strikke-kit (opskrift og garn fra Hanne Larsen Strik). Da Sten så garnet og mønsteret blev han rigtig glad: Indviklet mønster og tyndt garn ('... det kommmer til at tage lang tid så varer det lidt før der skal købes garn igen'). Det var første gang jeg skulle klippe op til cardigan, men beskrivelsen i opskriften var god.
  Blev faktisk så glad for istappe-cardiganen jeg havde strikket, at jeg straks gik i gang med endnu en cardigan fra Hanne Larsen. Den var også sjov at strikke og selv om den er strikket i samme størrelse som istapperne, så er den lidt større i pasformen.
  Syns selv at jeg nu var erfaren nok til at strikke med fire farver, så nu var det tiden at strikke et rigtigt 'Fair Isle'-projekt! Jeg valgte dette mønster på Stens anbefaling, da der var striber på ærmerne. Det var jeg meget glad for da jeg var færdig med bullen. I nogle af mønstrede skulle jeg have FIRE farver på pindene. Jeg følte mig ret udfordret. Jeg er meget stolt af resultatet! https://knitrowan.com/en/designs-patterns/maple
  Da der var lidt garn tilbage fra den orange cardigan, forsøgte mig med at lave en baskerhue, -den fik vore søde nabo Caroline (der bager kager til os).
    

 

 

I 2000 var vi med Blåmusling på Guernsey, hvor vi købte to af de berømte trøjer.  I 2010 besøgte vi så igen Le Tricoteur, hvor Rie (gratis) fik garn til at reparere så det blev muligt at levetidsforlænge. Der er så gået yderligere ti år, og nu måtte Rie se mig om efter en opskrift på en afløser. Fandt den på Ravelry: 
https://www.ravelry.com/patterns/library/plain-guernseyStrikket i grå Drops Baby Merino

  En trøje strikket af garn jeg fik tiltusket mig blandt strikkedamerne i Nabo Østerbro.
Strikket 'på tværs' og herefter klippet op til hals og linning, hvorefter ærmerne er strikket på. Afsluttet med 'hestetømmekant' (af restegarn fra et andet projekt)
  En vest strikket af gavegarn fra Nabo ØsterbroHer-efter gave til den daglige leder af 'mødestedet', hvor jeg strikker hver torsdag.
Efter opskrift fra Drops 212-17

 

 

 

Sten har altid haft en svaghed for Onslow fra TV serien 'Fint skal de være' (Keeping up appereances)), ja faktisk kalder han ham for sin rollemodel, og han har længe ønsket sig en vest som Onslows. Det var lidt af en udfordring; til gængæld har den (som billederne viser) en dobbelt funktion: Ud over at blive 'misbrugt' af Onslow er der i virkeligheden tale om en klassisk engelsk (Fair-isle) vest, der var meget 'in' i slutningen af 1930'erne. Og som en af Ries engelske Facobook kommentarer lød (til det nederste billede): 'l det antræk kan han komme med til en af Hyacinth's cadellight dinners' 

 

 

 

De anvendte diagrammer er lavet med udgangspunkt i bogen '200 Fair Isle designs' (Mucclestone 2011), og herefter er 'trial n' error' systemet anvendt

 

 
Så skulle det også ske for Rie: hum er gået 'bedstemor mode' og strikker fittigt til Amys kommende baby 

   
GRØNT SPINDELVÆV
Opskriften hedder "Lettere end du tror"... en sandhed med modifikationer. Opskrift sælges kun med garn. Det er enkle teknikker der bruges, men det kræver super glatte pinde. Denne er strikket i det oprindelige garn fra Sandnæs
   
GRØN T-SRIRT
Ankers sommerbluse er en opskrift fra Petit Knit. Var lidt betænkelig ved en strikket sommerbluse men det har fungeret fint, har brugt den meget i sommer
 
COPENHAGEN CARDIGAN (Petit Knit) 
Købte en kjole der savnede en cardigan,  måtte strikke en. Det blev så denne i
Garn: Plötlopi,   300 g
Farve1431 koboltblå
     
     
   
     
   
     
   
     

senest opdateret maj 2121

« forrige top næste »
top
Page
Menu
News
top
Page
Menu
News
Hvor er vi?
Se Troldands 'position her og nu' hvis vi er inden for AIS rækkevidde

Seneste Opdateringer:
Ny side om skibsskruen/propellen
BIlledgalleri fra 2020 sejladsen 
Billedgalleri fra 2021 sejladsen 
Billede fra vores tur til Jordan (2021)
Billeder fra vandreture på Madeira (2022)

Ny oversigts-sider:
 

Besøgende på www.troldand.dk siden dec. 2007

Er du interesseret problemer om nationale mindretal, nationalisme og statsdannelser?
Så køb bogen om Europas politiske geografi:

 

og læs om Europa af stater, territorier og nationer i denne bog (som Sten har skrevet sammen med en tidligere kollega, klik på billedet for at se mere)
  
© Creative Commons