Siciliansk Caponata

Palermos gademarkeder bugner med friske grøntsager, og på ethvert Siciliansk buffet med antipasta, bliver bliver præsenteret for en Caponata, som er en lidt uprætentiøs aubergine-stuvning (en siciliansk version af den franske ratatuille). Det ser ikke specielt spændende ud, men smagen er koncentreret og intens og retten er velegnet alene, på et stykke brød eller som tilbehør til en lokal pølse eller en schnitzel. Er caponataen først tilberedt kan den serveres såvel varm som koldt og den holder sig fin i køleskabet. Jeg har eksperimeteret lidt og er kommet frem til denne opskrift der ligner den vi får på vores lokale trattoria: Zia Pina.
 Auberginer 'galore'  Bladselleri i rå mængde

Ingredienser:
2 medium auberginer (godt 1 kg), skåret i ca 2cm stykker
salt og pebber
oliven olie i rigelige mængder
1 stort groft hakket løg
4-6 store fint snittede  fed hvidløg
et bundt bladselleri (5-6 stilke hvor de 'seje' ribber er fjernet) og stilkene er skåret i skiver
2 spsk kapers (helst de saltede), der skylles omhyggeligt
1-2 del udstenede grønne oliven skåret i kvarte
1 ds hakkede tomater
2-3 spsk rødvinseddike eller balsamico (smag dig frem)
1-2 spsk rørsukker (også her må man smage sig frem)

Skårede, drænede auberginer, rigelig olivenolie, eddike, tomater, hakkede løg og -hvidløg, skårede bladselleri, oliven og kapers Den færdige Caponata..... og det smager bare så godt

Sådan gør man:
Auberginerne kommes i en stor skål og drysses med rigeligt groft køkkensalt og stilles til side i ½ times tid
Imens steges (blødgøres ikke brunes) løg og hvidløg i olivenolie (ca 10 minutter), de snittede bladselleri og der gives ekstre 5 minutter.

Auberginerne skylles for salt, væden smides væk og de 'tørres' med køkkenrulle. 
I en dyb pande (eller bedre en stegegrye) kommes rigeligt olivenolie (1-1½ cm) der opvarmes til rygepunktet. Heri steges auberginerne til de erlet brune og bløde (evt. af flere gange), auberginerne fiskes op med en hulske og trykkes fri for olie og resterenede væde.

De stegte auberginer og løg/bladselleri/hvidløgsblandingen tilsættes tomater, kapers og oliven samt eddike og sukker og koges for svag varme i 10-15 minutter. Der smages til med yderligere eddike, sukke , salt og pebber.

Og det smager bare så godt.   

 (se opskriften som pdf, åbner inyt vindue)