Valdnøddetærte m. Svedske-, Abrikoskompot

Denne opskrift fandt jeg under oprydning i kogebøgerne efter hjemkomsten fra den store tur: En falmet fotokopi fra en side i Alt for Damerne med små kommentarer skrevet af Inger Schrøder, der oprindeligt introducerede os til denne lækre dessert. Jeg bad i sin tid om opskriften og glemte herefter alt om den. Heldigvis er der en dato på (24/2-1997), og da jeg genfandt den kunne jeg tydeligt huske tærten, selv om den  altså blev serveret for os for mere end 23 siden. Bages gerne dagen før.

 
Den gamle opskrift fra 1997 (oprindelig i Alt for Damerne 38/1995) og først 'genfundet' i 2020   Den færdige kage serveres med svedske-abrkos kompot 

Ingredienser til 8 personer:

Til tærten
1 pakke mørdej/tærtedej
200 g rå reven marzipan
1 dl piskepløde
2 æg
reven skal af en citron
100gsukker
150g Valnøddekerner

Beklæd en tærteformen på 20-25 cm i diameter  (det er lettest at bruge en springform). Rør sukker, fløde, marzipan & citronskal. Bland nøddekernerne i og hæld fyldet i tærten. Trim over-skydende tærtedej af kanten og bag kagen ved 180-190° i ca 40 minutter til overfladen er gylden.

 

Til svedske-, abrikoskompotten 
150g sukker
1 spsk vand (70 ml)
3 tørrede chilli
1 spsk korianderfrø
2 hel kanel
1 flækket vanilliestang
10 tørrede udblødte abrikoser
10 tørrede udblødte svedsker

Kog sukker vand chilli, kanel, vanillie og korianderfrø i 3-4 minutter. Læg svedsker og abrikoser i lagen og kog yderligere 3-4 minutter. server kompotten kold sammen med tærten (der fint kan bages dagen før) og en klat 38% creme fraiche.

Download opskriften som pdf fil

kilde: Alt for Damerne 38:1994