GRIB (opløsning)

Efter hjemkomsten fra vores sejlads 'under varmere himmestrøg' har jeg i sensommeren 2019 eksperimenteret lidt med, hvor og hvilke (gratis) GRIBfiler der bedst egner sig i de hjemlige farvande . Nedenstående er en oversigt over grib-filer, der dækker 'vores nær-områd(er)' i forskellig opløsning og tidshorisont og som kan downloades direkte med vores yndlings app SailGrib (findes vistnok kun til Android; men i øvrigt nægter jeg at deltage i Apple-Android religionskrigen). Afhængigt af hvad og hvor man planlægger at sejle og hvor lange stræk der er tale om synes de bedste muligheder at være:

'GFS_0,25' fra NOAA (10 dages forudsigelse med 3 timers intervaller) med en opløsning på 0,25° = 15 sm = 28 km svarende til en gridstørrelse på ca. 780 km2 (dvs. lidt større end Bornholm)

'Arpege Europe' fra Meteo France (4 dages forudsigelse med1 times intarvaller) med en pløsning på 0,1° = 6 nm = 11, 1 km svarende til en gridstørrelse på ca. 125 km2 (dvs. lidt større end Læsø)

'ICON-EU' fra Deutche Wetterdienst (2 dages forudsigelse med1 times intervaller) med en opløsning på 0,07° = 4,2 nm = 7,8 km svarende til en gridstørrelse på ca. 60 km2 (dvs. lidt mindre end Tåsinge)

Nedenfor ses skærmbilleder fra vores tablet der alle viser forudsigelsen fra de ovennævnte modeller, alle for Søndag 15 decemver kl 10.00. Bemærk den forskellige tæthed af vindpilene der er et udtryk for de forskellige modellers opløsning.  

GFS_0,25 fra NOAA med en opløsning på 0,25°. Dvs. den enkelte vindfane ræpræsenterer et område lidt større end Bornholm

Arpege Europe fra Meteo France med en pløsning på 0,1°. Dvs. den enkelte vindfane ræpræsenterer et område lidt større end Læsø

ICON-EU' fra Deutche Wetterdienst med en opløsning på 0,07° . Dvs. den enkelte vindfane ræpræsenterer et område lidt mindre end Tåsinge

Ønskes endnu bedre opløsning findes COSMO (Consortium for Small Scale Modelling) filer i 2,2 km opløsning svarende til 0,02° eller ca 5 km2 (dvs omtrent som Strynø i det Sydfynske). COSMO-filerne er forhåndsdefinerede og fire forskellige filer de indre danske farvande. de kan bl.a. downloades fra Open Skiron. Desværre er disse gribfiler i *.grb2 format og der findes (så vidt jeg ved) pt ingen Android app der kan læse dette format. Det kan OpenCPN til gængæld (hvis man har den seneste opdaterede GRIB plug-in).

senest opdateret december 2019