Kanaløerne

I den Engelske kanal tæt ved den franske kyst ligger de såkaldte Channel Islands (franskmændene kalder dem 'Les Illes Normands') Jersey, Guernsey, Alderny samt de noget mindre Herm og Sark. De er på magne måder er en meget ubritisk del af De Forenede Kongeriger (UK) med selvstyre og (som Grønland ift. Danmark) uden for EU. Øerne er den sidste del af de engelske kongers Normanniske besiddelser som ellers blev mistet efter hundredeårskrigen i 1452 (bortset fra Calais, der forblev på engelske hænder endnu et stykke tid).

Sejladsmæssigt er øerne især præget af de enorme tidevandsforskelle (8 meters foskel mellem højvande og lavvande er ikke ualmindeligt) og de deraf følgende kraftige tidevandsstrømme som skal tages alvorligt. I farvandet mellem Alderny og Frankrig kan strømmen i visse tilfælde nå over 8 knob og området er livsfarligt i kulingsvejr, selv for større skibe. Vi besøgte Guernsey i 2000 og glæder os til at komme tilbage en gang i fremtiden (hvilket vi så gjorde i 2010).

Da vi første gang besøgte Kanaløerne på egen køl i 2000, skrev vi en omfattende turberetning om denne generalprøve på vores pensionisttilværelse (pdf fil).

Havnen i St.Sampson ved lavvande St Peter Port, læg mærke til 'The Sill' der forhindrer alt vandet i at løbe ud af habnen ved lavvande, til gængæld kan den kun anløbes +/- 2 timer omkring højvande

Fyrtårnet ved Les Hanois på Guernsey's sydvestlige hjørne

 Guernsey's vestkyst

 Guernsey's vestkyst  ...... og fiskemarkedet i St. peter Port

Tilbage til oversigtskortet

senest opdateret november 2015