For de der har fulgt med på vores rejse er det næppe en hemmelighed at vi interesserer os en del for mad og drikke. Billeder af måltider og fra de mange markeder optager en ikke ubetydelig plads i vores beretning. Om bord deler vi madlavningen så skipperen laver maden om bord og Rosemarie når vi går i land. Jeg er glad for at kunne sige at jeg ganske ofte bliver aflastet af Ries madlavning og restaurationsbesøgene inspirerer til at forsøge sig selv. Ind imellem finder vi så på noget vi synes holder, og som bliver en fast del af repetoiret. De opmærksomme vil således have set at der undervejs er links til opskrifter; men her er en direkte liste over hvad vi ind til videre har skrevet ned (sjovt nok mest fisk):
Penne & krabbe samt Fiske-wok: En anderledes spagetthiret, hvor taskekrabben indgår som det centrale element samt en lækker fiske-wok, der marineres i thai stil og serveres med ris og sød chilisovs
Pintxos: De spanske 'national hapser' her i baskisk udgave og ideel som 'receptionsmad'
Fiskegryde fra Acorerne: Fisk på en helt anden måde end vi er vandt til i Danmark; en ret der kræver tålmodighed både at lave og at spise
Atlanterhavns fiskefrikadeller Som friskfanget fisk kan tilberedes i høj sø, men også gerne hjemme i køkkenet.
Bitter orangemarmelade: Den rigtige 'Dundee orange Marmalade', lavet på Sevillas bitre appelsiner (Pomaranser)
Saltede Citrusfrugter: En Arabisk specialitet der kan normalt laves med citroner men pomeranser er endnu bedre.... og så er der et forslag til hvordan de kan bruges til en kold rissalat.
To små lækre græske meze. Efter vores opfattelse er de mange små lækre forretter (meze) det allerbedste ved det græske køkken. I Vathi på Methana kom jeg med Yanna i køkkenet og det er der kommet et par lækre opskrifter ud af.
Den sicilianske antipasta Caponata er nem at lave, den smager fantastisk varm eller kold, alene på et stykke brød eller som tilbehør til en god pølse eller schnitzel. Prøv det.
I det sydlige Italien ville det være nemt at være vegetar. mange af de vidunderlige antipasti er (som den ovenstående Caponata) orgier i velsmagende grøntsager. På Sardinien lavede vi bl.a. disse Farcerede zuchini (curagette, squash, kært barn har mange navne) endnu en opskrift til Troldands køkken
Ef vors hjemkomst hvor diverse 'sociale netværk' netværk har skullet 'genopvarmes' har vi et par gange som dessert serveret en superlækker Valnøddetærte med creme fraiche og en chillikrydret kompot af svedsker og abrikoser.
Da vi i sommeren 21 var på vores 'faste' porse-høst tur til Skanør blev vi af svenske venners venner inviteret på middag og fik serveret en fremragende chokoladekage. Jeg fik lokket opdkriften ud af Agneta og har ikke fortrudt det. Det er en super Chokoladfudgetårta med iskold vispgrädda.
og læs om Europa af stater, territorier og nationer i denne bog (som Sten har skrevet sammen med en tidligere kollega, klik på billedet for at se mere)
© Creative Commons